onsdag 13. oktober 2010

Forstørring av øyeblikk

Jeg ser ut av det møkkete vinduet på bussen. På bladene som ligger som et tykt teppe på bakken, regnet som dundrer ned, vinden som rusker i den gamle damens hår og minusgradene som river i de tørre kinnene. Høsten viser tydelige tegn på at den har kommet. Det er oktober måned og hardslitet på skolen er i full gang. Dagens prøve gikk verre enn forventet så jeg lener meg godt tilbake i setet. Den gode pelsen på vinterjakka fungerer som en demper for den ellers så overbelastede nakken min. Endelig, stillhet.
Bussen svinger inn på neste bussholderplass. Jeg våkner brått av våte, kalde drypp trillende nedover ansiktet mitt. Øynene mine sperrer opp av forbauselse. To eldre damer har nærmest bombardert setene bak med vesker og bråk. Jeg finner fort ut at de er den meget plagsomme sorten.
Kaklingen vil ingen ende ta. Jeg kjenner raseriet bobler i magen, og det er like før jeg går av bussen bare for å slippe unna. Og da det i tillegg kommer nedlatende ord om ungdommer ut av kjeften på dem, bobler det over. Jeg snur meg rundt for å markere at jeg faktisk selv er en ungdom. Blikket mitt må ha virket skremmende, med tanke på at skravlingen ble til hvisking.

søndag 10. oktober 2010

Romeo og Julie

Trøndelag Teater satser stort på Shakespeares perle, Romeo og Julie. Regissør Marit Moum Aune har selv sagt at dette er en av de fineste forestillingene hun noen gang har laget.

Første scene i første akt starter med slutten. Det er begravelse, og det fanger med en gang seernes oppmerksomhet. Hovedscenen vekker også oppsikt. Den er både moderne og enkel, noe som gir et preg av at handlingen foregår i vår tid. Like etter begravelsen oppstår det intriger etter intriger mellom familien Capulet (Julies familie) og familien Montague (Romeos familie). Ingen skjønner helt sammenhengen før den store maskeradefesten blåses i gang. Alt fra utstoppede harer til bjørner fyres ned fra taket. Musikken er også et ypperlig valg for denne scenen. Skuespillerne danser med en dramatisk innlevelse. Jeg er sikker på at de fleste i salen sperrer opp øynene og lener seg fram, akkurat som meg.
Romeo sniker seg inn på festen, der hans romantiske følelser for Julie forsterkes. De bestemmer seg for å gifte seg, og det i all hemmelighet.

Samspillet mellom hovedkarakterene, Hermann Sabado og Silje Storstein, skuffer til tider. Ja, de klarer å framføre forelskelse på en fin og skjør måte, men mangler den inspirerende energien som jeg så inderlig skulle ønske de hadde. Spesielt Sabado hører på en måte ikke hjemme i sine replikker.
Det er en mindre rolle som fanger min oppmerksomhet. Han håndterer replikkene med både kropp og sjel. I tillegg er det han som står for mesteparten av humoren. Mads Bones i rollen som Mercutio løfter stykket betraktelig. Bare synd han døde i første akt.

Språket er moderne, samtidig som de klassiske replikkene er med. De forskjellige dialektene (trøndersk, østnorsk og nordnorsk) gjør stykket enda bedre på den måten at det blir nytt og friskt. Men likevel fungerer det ikke perfekt. Jeg ble mange ganger fortvillet over hvordan det nye og det gamle blir blandet. Av og til ble det også komisk, på en negativ måte.
Andre scener som skurret litt var balkongscenen. Selv om stykket skulle være moderne, hadde det ikke skadet og gjort selve balkongen mer vakker og grasiøs, lik som den i Shakespeares versjon.
Grunnen til den dramatiske slutten ble heller ikke lagt nok vekt på. Vi fikk så vidt høre om det viktige brevet fra Lorenzo til Romeo, som aldri ble levert.

Kort oppsummert er dette er et ok stykke. Jeg satt ikke igjen med den beste magefølelsen med tanke på at jeg ikke felte en eneste tåre.   

torsdag 23. september 2010

Banan

Bananen spises mest naturell, som mellommåltid eller dessert. Den kan også kuttes opp og brukes som pålegg, i fruktsalater, til kakefyll, som babymat og stekt som tilbehør til middagsretter. Banan smaker spesielt godt i kombinasjon med sjokolade som banansplit. Bananen er ideell å spise før og etter trening for å gi et energitilskudd, og den er ikke minst bra for fordøyelsen! Dette er fordi den inneholder alt fra fiber til vitamin A, B og E. 
Spis en banan i dag!

søndag 12. september 2010

Lovgivaranes lovlydigheit

Kvifor lagar dykk desse problemskapande skattelovane?
Kvifor bryt dykk korrupsjonsparagrafen?
Kvifor tek dykk ikkje omsyn til tollreglane?
Kvifor tek dykk imot upassande gåver?
Det burde vere like enkelt for dykk som for oss å følgje reglane dykkar.